Podróż gastronomiczna.

W czwartek 23 lutego gościliśmy w naszej bibliotece Stanisława Dąbrowskiego – podróżnika, przewodnika, wspaniałego gawędziarza i miłośnika egzotycznej kuchni.

Wraz z naszym gościem przemierzyliśmy Koreę Południową, Peru, Tajwan, Argentynę i Filipiny. Pan Stanisław opowiadał o zwyczajach, które panują przy stołach w krajach azjatyckich, a które zupełnie odbiegają od naszych. Poznaliśmy eleganckie restauracje, ale z równie wielką przyjemnością wsłuchaliśmy się muzykę ulic.  „ Skosztowaliśmy” miejscowych specjalności – w Peru  na przykład jedliśmy świnki morskie.  Niektóre z potraw, o których opowiadał nasz przewodnik wzbudziły ogromne emocje. Jedną z nich był filipiński przysmak – balut.  Balut ma postać gotowanego jajka kaczego wewnątrz którego znajduje się w pełni uformowany zarodek ptaka, którego spożywa się w całości – wraz z dziobem i kośćmi.. Niemal dwugodzinne spotkanie gastronomiczne nie mogło zakończyć się bez drobnego poczęstunku. Ponieważ był to tłusty czwartek, uczestnicy zostali poczęstowani faworkami i pączkami.

Z Panem Stanisławem Dąbrowskim z pewnością spotkamy się ponownie.

Skip to content